In de polder is CONO Kaasmakers gevestigd, onder andere producent van Beemster Kaas. Vanwege de groei van het bedrijf is er een nieuwe kaasmakerij gerealiseerd. Feenstra Adviseurs heeft de advisering van alle gebouwgebonden elementen verzorgd. Tijdens de oplevering in 2014 was de kaasmakerij de duurzaamste ter wereld. 

Locatie Westbeemster – nieuwbouw kaasmakerij

De nieuwe kaasmakerij is gerealiseerd naar ontwerp van architect Bastiaan Jongerius. Het team van Feenstra Adviseurs is verantwoordelijk geweest voor de gehele uitwerking, tot en met het Uitvoeringsgereed Ontwerp. Feenstra Adviseurs heeft in dit proces samengewerkt met verschillende bedrijven binnen de IA Groep: IA Bouwkunde, constructie, infrastructuur, IA werktuigbouw (utility en HVAC) en IA Elektrotechniek. Gezamenlijk zijn we tot een zeer duurzaam gebouw gekomen.

Het kantoor, de voorfabriek, de kaasmakerij, het pekellokaal, het pakhuis, de expeditie, het tankenpark en de technische dienst zijn gehuisvest onder één dak. Dankzij de nauwe samenwerking tussen behoeften, ontwerp en techniek is het een efficiënt en compact gebouw geworden. Met de bouw van de nieuwe kaasmakerij is het mogelijk meer melk te verwerken tot kaas. De productie is van 28.000 ton kaas per jaar, gegroeid naar een productie van 38.000 ton kaas per jaar.