Zuivelindustrie

CZ Rouveen kaasspecialiteiten Weiverwerking

Bij CZ Rouveen kaasspecialiteiten wordt er jaarlijks circa 150 miljoen kg melk verwerkt tot kaasspecialiteiten voor de kaashandel in binnen- en buitenland. Tijdens de productie van deze kaasspecialiteiten komt veel wei vrij. Wei is een waterige vloeistof met een drogestof gehalte van circa 4% welke ontstaat door het stremmen van de melk. De wrongel blijft over nadat de wei is afgetapt en wordt verwerkt in de kaas.

Het verwijderde water uit de niet-kruidenwei (condensaat) wordt opgewerkt met een polisher en hergebruikt. Een groot gedeelte van het condensaat, bevat onder andere kruiden dat hergebruik lastiger maakt. Sinds de installatie van een geurwasser die de kruidenwei voorbehandeld, kan de kruidenwei wel worden hergebruikt. Hiermee wordt de geur verwijderd, kan de warmte en water worden hergebruikt in de fabriek en wordt er zeer grote hoeveelheid energie en water bespaard.

Feenstra adviseurs heeft voor het project weiverwerking het gehele bouwkundige en constructieve advies gedaan. Van ontwerp van de lay-out, aanvraag van de omgevingsvergunning tot directievoering en toezicht bij de uitvoering.

Nieuwbouw kaasmakerij CONO Kaasmakers

Feenstra Adviseurs heeft van CONO Kaasmakers de opdracht gekregen om de advisering van alle gebouwgebonden onderdelen te realiseren voor de bouw van de nieuwe kaasmakerij. De volgende disciplines worden hierbij ingezet: bouwkunde, constructie, infrastructuur, werktuigbouw (utility en HVAC) en elektrotechniek.

Op basis van het ontwerp van architect Bastiaan Jongerius is het team van Feenstra Adviseurs gestart met het ontwerp. Het project bevat de volgende onderdelen: ondersteunende functies (zoals kantoor, winkel en ontvangst) voorfabriek, kaasmakerij, pekellokaal, pakhuis, expeditie, tankenpark en de technische dienst.

Met de bouw van de nieuwe kaasmakerij zal het mogelijk zijn meer melk te verwerken tot kaas. De huidige productie is maximaal 28.000 ton kaas per jaar en in de nieuwbouwsituatie 38.000 ton kaas per jaar.

Kaasmakerij De Tijd heeft een aantal prijzen gewonnen: BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 in de categorie Identiteit & Icoonwaarde en de ARC14 Architectuur prijs.