CZ Rouveen kaasspecialiteiten Weiverwerking

Bij CZ Rouveen kaasspecialiteiten wordt er jaarlijks circa 150 miljoen kg melk verwerkt tot kaasspecialiteiten voor de kaashandel in binnen- en buitenland. Tijdens de productie van deze kaasspecialiteiten komt veel wei vrij. Wei is een waterige vloeistof met een drogestof gehalte van circa 4% welke ontstaat door het stremmen van de melk. De wrongel blijft over nadat de wei is afgetapt en wordt verwerkt in de kaas.

Het verwijderde water uit de niet-kruidenwei (condensaat) wordt opgewerkt met een polisher en hergebruikt. Een groot gedeelte van het condensaat, bevat onder andere kruiden dat hergebruik lastiger maakt. Sinds de installatie van een geurwasser die de kruidenwei voorbehandeld, kan de kruidenwei wel worden hergebruikt. Hiermee wordt de geur verwijderd, kan de warmte en water worden hergebruikt in de fabriek en wordt er zeer grote hoeveelheid energie en water bespaard.

Feenstra adviseurs heeft voor het project weiverwerking het gehele bouwkundige en constructieve advies gedaan. Van ontwerp van de lay-out, aanvraag van de omgevingsvergunning tot directievoering en toezicht bij de uitvoering.